sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Varisvaras

(alla valvontakameran kuvaa; variksen vedessä oleva heijastuma näkyy
 paremmin kuin varis, mutta pieni valkoinen kohta variksen edessä on muna)

Harmin päivä eilen, kuusisaaren pesä tyhjennetty! Aamulla kuuden aikaan kameroista näkyy että kaksi koirassorsaa kähinöi. Lauttasaaren hautova emo ajetaan pois pesästä, oma koiras tietysti puolustaa sitä ja joku vieras sorsa hyökkää. Meillä ei ole variksia ihan lähellä, mutta ehkä koirasten mekastus on tuonut yhden paikalle (yrittänyt aikaisemminkin viedä munia, ks, blogikirjoitus "Yhteinen vihollinen"). Varis menee lauttasaareen, mutta sorsamamma tulee heti ajamaan sen pois. Seuraavaksi varis siirtyy kuusisaareen jossa on munivan sorsan peitelty pesä. Parin minuutin aikana tyhjentää pesän 4-5 munasta, lentää niiden kanssa maihin ja syö. Ensimmäinen munista putoaa veteen, mutta muut viedään maihin. Hassua että touhun aikana ne kaksi koirassorsaa ovat metrin päässä, mutta eivät reagoi mitenkään!

Saa nähdä yrittääkö tuo sorsapari uudestaan munintaa. Kolmas sorsapari ehkä munii/hautoo jossain lähellä, mutta en tiedä missä. Lauttasaaressa on haudonnassa 10 munaa.

Ihan alkukeväästä eka telkänpönttöön munitut kolme munaa vei näätä. Sitten lisäsin sen puun alle ultraäänihälyttimen. Sen jälkeen tuli taukoa, mutta myöhemmin taas useampikin mamma on käynyt munimassa tuohon pönttöön ja nyt eilen siellä aloitettiin 9 munan haudonta.

Eli loppuun jotain positiivista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita, kysymykset, omat kokemukset tai palautteet. Any comments are welcome.