maanantai 1. toukokuuta 2017

NO HÖH!


Hämmästys oli suuri kun yhtäkkiä huomaa maassa ehjän telkänmunan! Itseasiassa ensimmäinen kerta. Aikaisemmin on kyllä löytynyt sorsanmunia rannalta ja kerran jopa laiturilta, mutta ei koskaan telkän. Rikkonaisia kylläkin. Ymmärtääkseni selitys tälle on ollut se että kaksi telkkää on yrittänyt munia samaan pönttöön, mutta pöntössäolija ei tietysti  päästä sitä toista samaan pönttöön, eikä toinen voi pysäyttää munimisprosessia eli joutuu munimaan minne vaan. 

Tässä vielä ympäristö missä muna oli puun juurella, jossa pönttö on. Munassa oli merkkejä siitä että sitä oli yritetty hakata nokalla rikki eli joku lintu oli huomannut sen. Kuori oli kestänyt yritykset, mielestäni kuori on kovempi kuin kananmunissa (tai sorsan). Nostin munan pönttöön muiden joukkoon.

Muuten on ihanaa että on keväinen päivä: "kotisorsa" oli munimassa aamulla ja vaikuttaisi siltä että kuusisaaren (kuva alla) pesintäkin alkaisi.


Tässä vielä kuva kuusisaaren "mammasta".
Päivällä molemmat mammat olivat yhdessä lammella ja tulevat toimeen hyvin. Jos koiraita tulee niin silloin alkaa "riidat". Useasti naaraat ovatkin jossain lampialueella tai pihassa piilossa. On odotettavissa että näiden kahden parin lisäksi muita sorsia on jatkossa tulossa maisemiin. 


Tässä vielä tältä päivältä kuva sorsamammoista. Joku on miettinyt miten erotan sorsia; vasemmalle oleva lauttasaaren mamma on hiukan sirompi ja pään alueelta vaaleampi, oikealla kuusisaaren mamma on hiukan tummempi ja nokan juuri on lähes oranssinen.

1 kommentti:

Kaikki kommentit tervetulleita, kysymykset, omat kokemukset tai palautteet. Any comments are welcome.