sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Tulppaaneja tai sitten ei...


Eräänä aamuna tällä viikolla kolme tulppaania oli vähentynyt yhteen! Arvelinkin mikä olisi voinut olla asialla, mutta ei se silti harmittanut kovin, nämä eivät olleet kukkapenkissä vaan omenapuun alla ja siksi helposti saatavilla. Tarkistin valvontakameroista ja kolmen aikaan yöllä kaksi peuraa liikkui pihassa. Ja yksi sentään jäi!


Alkukevät lähti hitaasti liikkeelle telkkien pesinnän suhteen, mutta nyt näyttää siltä että saadaankin ennätysmäärä hautojia pönttöihin! Meillä on kuusi hautojaa plus tämä kuvassa oleva. Tämä telkkä on varovainen, mutta ei arka. Tämä oli se pönttö, jonne muni useampi naaras ja josta veikkasin että hautojaa ei tule. Tämä mamma kuitenkin jotenkin yrittää; eka päivinä lähti heti pöntöstä jos kävelin 5-10 metrin päässä. Nyt on niin kuivaa, että mansikoita täytyy kastella joka päivä ja ne ovat juuri tuon matkan päässä. ("normaali" käytös on että mamma suhahtaa jos oviaukolle ilmestyy jotain) 
Tämä on rauhoittunut vähän, että ei aina lennä pois pöntöstä, vaan voi kuvan tapaan jäädä kurkistamaan mitä tapahtuu. Ja ei tämä sitten lammella ollessaan mikään arka ole. Toivotaan että haudonta jatkuisi ja telkkä ottaisi tilanteen "normaalimmin".



Jokakeväinen ilmiö eli hakit ilmaantuivat. Hakki on vuoden ikäinen neititelkkä, joka pesii vasta seuraavana vuonna. Näitä on yleensä aamuisin vaihtelevia määriä ja ovat todella kiinnostuneita pöntöistä. Valvontakuvassa näkyy viiden aikaan aamulla kun yksi "neiti" menee kurkistamaan hautojan pönttöä. Nämä neidit ovat arkoja, lähtevät heti pois lammelta, jos näkevät ihmisen.







Meillä on kaksi hautovaa sorsaa ja tällä viikolla on sattunut pari kertaa että joku kolmas sorsapari (tai koiras) on ajanut hautojan pois pesästä. Hautojan koiras saattaa ilmaantua jostain auttamaan tai usein vieraat lähtevät pois nähdessään ihmisen. Käytännössä kuitenkin pesiä vallataan kesken haudonnan. 
Siksi oli hienoa että kolmas pesäpaikka kelpasi muille sorsille ja keskiviikkona pikkulammen pieneen pesälauttaan ilmaantui ensimmäinen muna! Nyt siellä on luultavasti 4. Voi olla että sorsapari on jo yrittänyt pesintää muualla?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita, kysymykset, omat kokemukset tai palautteet. Any comments are welcome.