maanantai 7. toukokuuta 2018

Kevään pesintäpaikat


Keväällä on aika aina kunnostaa pesiä... Kuvassa "kotisorsamme" katselee rannalle syksyllä vedettyä lauttasaarta. Eurolavapohja on vuosien saatossa lahonnut eikä sitä voinut enää laskea veteen, kuuset sinänsä olivat hyvässä kunnossa. Sorsakin ihmettelee että ei kai tuonne voi pesiä... Lammen vesi on myös niin korkealla että toinen pesäpaikka kuusisaari oli lähes peittynyt.


Lauttasaari sai uuden pohjan, joka on tehty vanhoista kestopuista ja styrofoamista. Vanhan pohjan styroksit olivat pahasti "vettyneitä", mutta styrofoami on parempaa jämäkkää materiaalia. Tarkoitus oli vetää vanhan lautan päälliskerros lautoineen uuden päälle.
Kuusisaareen piti viedä lisää kiviä ja maata ja istuttaa uusi kuusi koska yksi kuusista oli hukkunut ja "kuihtunut". Lisäksi sinne pitää viedä kuivaa heinää.


Tässä lähes valmiina ja sorsamamma on jo tutustumassa. Aiemmin lautta oli pitkällä kepillä kiinni pohjassa, mutta nyt tulee varmemmin kahdesta kulmasta narulla ja narut vastakkaisiin rantoihin kiinni. Pujotan naruihin vielä reikätiilet, niin naru painuu alas näkyviltä. Toiseen reunaan tulee yksi kuusi lisää, että saa enemmän näkösuojaa.


Tässä ajantasainen tilanne siitä miten remontti on kelvannut. Kuusisaaressakin toinen mamma aloitti muninnan samaan aikaan.


Telkänpöntöistä poistetaan vanhaa pesäroskaa (munankuoria ym.) ja kosteat purut pois ja uutta lemmikkipurua tilalla, hyöheniä voi jättää jos on.
Kuvassa oleva pönttö oli poistettu huonosta paikasta ja oli ilman tiilikorotuksia mansikkamaan laidalla vaan lojumassa. Jostain hassusta syystä ensimmäiset telkänmunat tulivat tähän, vaikka puissa oli tarjolla paljon pönttöjä. Huolestuin koska se oli niin lähellä maata (ja itse asiassa viiden metrin päässä terassistakin) ja laitoin siihen kolme kerrosta tiiliä alle. Ai miksikö, no seuraava kuva kertoo lisää:


Valvontakameran kuvassa klo 3:00 yöllä näkyi kun musta kissa työnsi ensin käpälänsä pöntön sisään ja sitten kun otti pois hätääntynyt telkkäemo pääsi singahtamaan pöntöstä. Emo oli hautomassa kymmentä munaa ja onneksi tuli takaisin kahden tunnin päästä. Tällainen tilanne voi johtaa usein siihen että emo hylkää pesänsä!
Lisäsin tiiliä vielä kolme kerrosta ja laitoin lisäsuojan ettei pöntön juurelle ole helppo vain kävellä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita, kysymykset, omat kokemukset tai palautteet. Any comments are welcome.