torstai 10. toukokuuta 2018

Sisustajaorava ja muut tyylit...


Toissapäivänä orava alkoi sisustaa uudelleen munintavaiheessa olevaa telkänpönttöä. Näiden risujen sekaan ei telkkäemo oikein pääse munimaan lisää? Sinänsä tämä ei ole outoa käytöstä oravalta, mutta sitä ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut muninta-aikaan. Oravalla on useita "pesiä" eli kun risut poistaa, niin yleensä orava jättää homman sikseen. Tässä pöntössä ei ole kameraa, mutta onneksi satuin samana päivänä tarkastamaan pöntön ja otin risut pois. Seuraavana päivänä pönttöön tulikin kuudes muna eli homma jatkuu. Telkänpöntöistä voi helposti ennustaa pesän kohtalon:


Tässä tyyli "huoletonta" menoa: Munia käydään vaan pullauttamassa, mutta hautojaa näille ei välttämättä tule. Päivässä voi tulla kaksi-kolmekin munaa lisää, eli useampi telkkänaaras munii tänne. Munia ei ihmeemmin peitellä. Siirsin jo yhden munan pois tästä kauimpana olevaan pönttöön (johon ei oltu munittu yhtään) ja nyt sielläkin on yhteensä 4 munaa! Jotkut telkät ovat "loismunijoita", mutta en tiedä onko se luonteessa vai olosuhteissa? Jos se olisi olosuhteissa, syitä voisi olla esim. telkkien arkuus alkaa hautomaan, telkkien nuoruus (kokemattomuus?), pesäpaikkojen vähyys, tms.
Vuosittain meillä jää 10 -20 munaa hautomatta.


Tämä on vastuullinen tyyli, pesässä on  munittu viisi munaa ja emo on peitellyt ne. Tästä pöntöstä tietää että näitä munia aloitetaan aikanaan hautoa. Kun viimeisimmät munat tulevat munituiksi emo lisää purujen sekaan hyöheniään ja tekee tavallaan "hyöhenpeiton". Se estää lämpöä haihtumasta haudottaessa ja sitten taas kun emo on ruokailemassa, peitto on munien päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita, kysymykset, omat kokemukset tai palautteet. Any comments are welcome.