keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Yksinhuoltaja ja yhdenhuoltaja!


Pientä järkytystä eilen iltapäivällä; toisen sorsapoikueen neljä poikasta on nyt vähentynyt yhteen! Suurin epäilys kohdistuu kissoihin, joita täällä näkyy jopa kilometrin säteeltä. Kun sorsat vaihtavat lammelta toiselle kissat jäävät väijymään reitin varrelle. Omassa pihassa on "kissahälyttimiä" ja ehkä siksi pihalampemme on ollut turvallinen. (esim. 3 telkänpoikasta eivät poistu koskaan lammelta ja ovat varmaan siksi olleet turvassa)  Valvontakameroista näkee että hälyttimillä on  jotain vaikutusta kissoihin. Vanhempi sorsapoikue on pärjännyt paremmin, mutta ne ovatkin paljon vanhempia ja mammalla on useamman vuoden kokemus.


 Joskus pihassa näkee peuroja tai kauriita, tämä peura ei ole sama, jota yleensä näkee. Yleensä täällä liikkuu viime talvena varttunut vasa, joka oli ilman emoa ja joka selvisi talvesta naapurin ruokintapaikan ansiosta.


Joskus käy niin että lintu törmää ikkunaan ja niin on tässä päässyt käymään. Näyttää keltasirkun poikaselta ja oli näin tuolin päällä terassilla. Toinen siipi oli maassa ja olo vähän tillintallin. Jos näin on ollut ja lintu ei edes yritä pakoon se tarvitsee "energiapiikin" eli sokeria aivoihin ja verenkiertoon:


Niinpä tässä vedetäänkin urheilujuomaa ja muutamassa minuutissa lintu piristyy ja lentää pois.


Telkänpoikaset ovat parin viikon sisällä lentokykyisiä ja viimeiset "vauvauntuvat" alkavat lähteä pois. Jostain syystä tässä vaiheessa tulee mieleen Roope Ankka ja poskiparta. Tässä vaiheessa näkee myös sen että tämä lähin on poika ja kaksi muuta tyttöjä (kokoero). Silmät eivät ole vielä muuttuneet "kultasilmiksi" ja siipien pitää kasvaa vielä paljon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita, kysymykset, omat kokemukset tai palautteet. Any comments are welcome.